Jag och Gud


 Kvällspromenaden i kvarteret.

Jag, maken och vovvarna.

Vi går till Gust d'Hort där jag fyller stråväskan med Savoykål, tomater i alla former och färger och vitlök. Mozzarellan från Italienska salumerian är redan inhandlad och även surdegsbrödet från favoritbageriet.

Vi passerar djuraffären där vi köper ny mat till Akka, vår duva. Tjejerna får varsin godbit av butiksbiträdet som dom alltid får och några gottispinnar får också följa med hem.

Vi kommer till torget, ett av alla häromkring. Torget med kyrkan.

Som vanligt livligt, bubbligt och fullt av lekande barn, en fotboll som studsar mot väggen, sorlet från uteserveringarna och bänkarna. En skällande hund.

Jag noterar att kyrkan är öppen, vilket den sällan är när jag går förbi, så jag säger till maken att jag ska ta en snabb titt. Hundar får inte gå in i kyrkan så han väntar utanför på trappen.

Kyrkan är tyst och vacker. En person står utanför kyrkporten och röker så doften av cigarettrök letar sig in mellan sittbänkarna. Det känns fel på nåt vis men jag ignorerar och fokuserar istället på tystnaden, den vackert målade fresken upp mot det välvda taket som var det första maken noterade som den konstnär han är, när vi skulle till att passera.

Tavlan med dagens psalmer hänger på en vägg och jag noterar den mäktiga orgeln vid sidan av.

Minnen väcks.

Det där kollektiva. Den gemensamma känslan av höra till. Förenade i samma tro, tanke och syfte.

Sjunga lovsång tillsammans och böja huvuden och knäppa händer tillsammans i bön.

Men också nåt annat.

Skolavslutning för barnen. Julkonsert med min mammas kör. Begravning av en älskad farmor (inte min). Midnattsmässa vid jul. Fina och rörande minnen, allt kopplat till en byggnad i Guds namn.

Begreppen kyrka, Rikets sal, bibel och Gud finns absolut präglade i mitt blodomlopp. Det är oundvikligt med min uppväxt. Born and raised.

På många vis är det kopplat till positiva saker. En känsla av frid och tillhörighet som jag tror är så oerhört viktig för oss alla som individer. 

"Här bor jag, här finns jag, här hör jag hemma"...

Jag förringar inte detta faktum på något vis. Jag har djup respekt för dom som har funnit ro i kyrkans värld. Känner en varm glädje å deras vägnar t.o.m.

Att "höra hemma" är en elementär och fin grundsten att stödja sig på under livets resa.

Men... 

...under alla mina år, inom dessa,  kyrkans eller religionens väggar ställer jag mig frågan:

"Har jag nånsin mött Gud där?"

Alltså Gud, i syftningen ro, vila och tillit. Trygghet och förtröstan.

Och svaret kommer till mig väldigt enkelt...

"Nej, det har jag inte"

Aldrig mötte jag Gud som en omfamnande och accepterande närvaro i mitt liv. Snarare motsatsen.

För mig var Gud fördömande, någon som såg allt jag gjorde och satte skammens filter på allt som inte var enligt regelboken.

Ett enormt väsen som bestämde hur jag skulle klä mig, hur jag skulle älska och hur jag skulle demonstrera min tro.

I min senare livskarta, när min barndomsreligion var ett minne blott var kyrkan en plats som förvisso handlade om glädje, värme och högtid. Traditioner och musik. Familj och tillhörighet på ett annat plan...

Men mötte jag Gud där?...

"Nej, inte alls..."

Man kan nog säga att jag inte var mottaglig. Åratal av olika tegelstenar knutet till detta hade byggt en stor mur omkring mig. Väl cementerat och stabilt.

För mig var det för mycket som inte gick ihop helt enkelt. 

Visst, kanske är det en ständigt pågående strid mellan Gud och djävulen, som jag fick lära mig.

En evinnerlig maktkamp om gott och ont som söndrar, raserar och förstör.

Jag lyfte bestämt upp handflatan mot detta och vände ryggen till det.


Idag har jag definitivt en relation med Gud. Men på ett helt annat vis.

För mig är det en kraft och en energi som ständigt finns runt omkring mig.

Som leder mig och tillhandahåller mod och styrka.

Som låter mig gråta och känna mig liten men också lyfter upp mig så att jag ser saker i ett nytt och större perspektiv.

Som gör mig ödmjuk och avskalad för livet, bär en del av kontrollen och låter mig landa i den vissheten.

Gud möter jag ständigt när jag är ute i naturen. 

Ser alla små underverk som bara är där utan att en människa har blandat sig i.

 Likväl det stora, evinnerliga...

Stjärnhimlen som lyser som starkast när det är som mörkast.

Månen i sina olika skepnader.

Bergens mjuka kamrar mot horisonten, intagliga vid första anblick som en naturens målning, men egentligen allt annat än det och fylld av hemligheter.

Havet, sjöarna, åarna... som ett tecken på liv. Utan vatten, inget liv.

Jag känner mig ren och avskalad i den relationen. Öppnar upp mitt hjärta utan den gråa hinnan av tvivel, att inte duga eller göra rätt.

Jag har insett att det inte på något vis är en linjär känsla som ska finnas, du säger-jag gör, utan snarare en cirkulär och dynamiskt känsla. Jag öppnar upp, låter mig ledas framåt och på rätt väg utan en egen tolkning eller pekpinne till någon annan.

Energierna finns där ständigt, och jag vet att jag måste vara mottaglig. Våga vara mottaglig kanske?


Inget gläder mig mer om en person bedyrar mig sin kärlek och förtröstan till dennes Gud.

Eller att någon mår som bäst i själen av att vistas i en kyrka, eller tillhöra en församling. Mår den personen bra av det kan jag inte se några som helst nackdelar med det.

Att känna sig glad, trygg och stark måste nånstans byggas på individnivå, även om den kollektiva tryggheten också är viktig så länge det grundar sig på äkta byggstenar.

*

Jag går ut från kyrkan och tystnaden.Ut till myllret på torget igen.

Maken och vovvarna. 

"Vill du inte gå in och titta på målningen?"

...frågar jag maken.

"Nej, jag hoppar över det."

Vi strosar hemåt genom gränderna.

Jag tänker att det gör mig glad att känna att jag kan gå in i en kyrka med lätt hjärta. Att jag kan försonas med tanken att det är en plats av frid för många.

Det är inte platsen jag måste besöka för att möta Gud utan helt enkelt bara en fin plats.

Jag och Gud har vår egen mötesplats och vår egen relation på precis det rena avskalade sätt jag vill ha det.

Och på nåt märkligt vis får det mig att känna mig kollektivt upplockad och omhändertagen, även att jag inte befinner mig inom en byggnads fyra väggar med likasinnade.

En fin känsla.



Vad har du för relation till begreppet Gud?

Berätta gärna😊

Tack på förhand🙏



Kommentarer

  1. Gitteng@gmail.com22 januari 2025 kl. 07:28

    ❤️❤️❤️

    SvaraRadera
  2. Du skriver så bra och inkännande och med mycket tankar och djup.
    Och också försonande.
    Så fint det sista, du vet att du är omhändertagen, "upp på det högsta berg, ned i den djupaste dal", det är mitt tillägg den meningen, du är omsluten och buren var du än är. Och några hus eller byggnader behövs inte till det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så otroligt mycket Monica för dom fina orden, jag tar det till mig och blir så glad av dom <3
      Jaa, ett perfekt tillägg, det lägger vi till mentalt för precis så känner jag det :)
      Stor KRAM !

      Radera
  3. Mycket fint skrivit och det måste vara befriande för dig att besöka en kyrka med ett lättat hjärta.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära Carin, det värmer<3 Och ja, alla känslor som inte begränsar mig mentalt ser jag som en positiv aspekt i livet😊
      Stor KRAM!

      Radera
  4. Det här är ett ämne som rör och berör mig mycket. Jag har stor förståelse för att vi människor funkar olika. Gud är en del, att samlas under ett gemensamt tak för att känna förundran och hitta till djupt liggande känslor en annan. För mig är Gud trygghet och tillit, någon som litar till att jag bär kraften att klara mycket mer än jag någonsin kan tänka mig.

    Guds namn och väsen har kidnappats i så många hemska situationer. Hugga huvuden av folk och säga att det är för att prisa Gud. Mörda hela folkslag och säga att det är Guds högsta vilja. Lura och skrämma till sig pengar av folk som inte har råd att äta genom att hota med en fördömande Gud. Det är sorgligt, och jag förstår att människor kan traumatiseras genom upplevelser liknande dina och andra tillfällen då allt bara krockar.

    Sedan är det det där med Gud i kyrkan. Det som kan vara gemenskap och samhörighet, utveckling och generationslärande. Somliga samfund tror jag inte är bra för någon och så finns det de som är bra för somliga och dåliga för andra. Jag känner mig bekväm i det sammanhang där jag vuxit upp, i en församling, men jag ser också Gud i storheten i livet. I ett barns födsel, i att det finns flera galaxer i en liten prick på natthimlen, i kontakt med alla som gått före mig här på jorden. Förundran, den där magiska känslan där jag inte är universums mitt, utan en del av en gemenskap som går genom tid och rum. Oändlig nåd, oändlig kärlek. Ibland kan jag känna det, ibland tvivlar jag, men tacksamheten jag känner för att jag åtminstone har kontakt med den här sidan av livet har hållit mig flytande så här länge. Tack för din fina text. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gomorron Monnah! Stort tack, för att du delar med dig om dina tankar kring detta ibland laddade ämne.
      Precis som du säger tror jag det viktiga är att hitta "sin" plats i detta. Om du mår bra av att vara i en församling, alltså verkligen bra, så är det ju helt underbart.
      För mig var församlingslivet oerhört socialt och det formade mig på många vis som jag ännu ser som positivt. Gud var ju den som förenade oss, alltså den bibliska guden... men det var också den mänskliga tolkningen av Guds ord, församlingens stadgar som separerade oss i slutändan. Det var ju dock inte Guds fel så att säga, utan den mänskliga faktorn.
      Därför, för mig, känner jag att det är en relation som jag alltid kommer att ha, men på andra premisser. Min tro på överjordisk energi finns alltid med mig, och jag har insett att byggnaden i sig, att gå till en faktiskt byggnad inte är relevant för den relationen, däremot gläder det mig att det finns och att det för många individer är en oerhörd trygghet och stöd i livet <3
      Stor KRAM!

      Radera
  5. Jag är ju långt ifrån dig i de här tankarna. Jag tror att tryggheten och styrkan finns inom oss, inte via en relation med någon gud. Men jag är glad att du kan gå in i kyrkan och känna en frid, jag älskar kyrkor för dess arkitektur, trots vad du gått igenom. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gomorron Anna!
      Absolut finns tryggheten och styrkan inom oss själva, och det är väl lite det jag försöker förmedla (kanske förklarade dåligt, haha). Gud för mig är inte i den bibliska formen, där jag går till en byggnad eller församling och sänker mitt huvud i bön eller lovsång.
      Gud för mig är nåt annorlunda, en energi och en styrka som jag möter i helt andra sammanhang, framförallt ute i naturen.
      En kyrka/religiös byggnad är för mig mer en symbol och en plats där många människor finner ro, styrka och glädje, eventuellt genom att dom möter sin Gud där, vilket gläder migh mycket, men för mig är det alltså inte så.
      Däremot är jag glad och tacksam över att inte känna en aversion av att besöka en kyrka, trots många negativa associationer, men det är inte en plats där jag personligen möter Gud.
      Begreppet Gud har många lager, och det kan vara olika för oss, det är väl det jag vill säga.
      Summan av kardemumman... Jag är tacksam äver att ha ett öppet sinne och inte bura in mig i en negativ spiral, att kunna se det ur olika perspektiv, att kunna ha en relation med nånting mer, och att begreppet Gud kan stå för så mycket mer än en skäggig farbror som dikterar vad jag ska göra, via mänskliga tungor ;)
      Stor KRAM!

      Radera
  6. Så fin text! Jag är ju med den svenska församling här i Rom. Det betyder mycket socialt för mig. Sen har jag lite svårt för just det kyrkliga rummet. Känner mig inte riktigt hemma där. Det finns något som ser oss och är med oss. Fast vi måste såklart göra mycket själva. Äsch! Ville bara säga att jag tyckte om det du skrev. Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marikaför dina ord! Jag tror du förstår mig precis där faktiskt, just att den svenska församlingen i Rom betyder mycket för dig i ett socialt sammanhang, men att det nödvändigtvis inte är en plats där du möter "din" Gud. Jag har ju haft en ganska komplicerad relation till konceptet församling/samfund pga min uppväxt inom Jehovas Vittnen (har ju skrivit en del om det också här i bloggen) och har känt att det har varit svårt att relatera till det ur alla vinklar, men jag tror ju absolut på något mer än bara ett fysiskt, jordiskt liv och sen är det slut typ... om vi sen kallar det Gud eller nåt annat, det är frågan:)
      Tack för dina synpunkter och stor KRAM!

      Radera
  7. Hej Sara, en fin text jag kom till idag när jag tittar in till dig i min ovanliga tillvaro. Passande på något sätt eftersom jag på något sätt befinner mig i ett skede där mitt agnostiska jag även vänder mig till gud. Älskar kyrkorummet, finner en sådan frid där fastän jag inte är religiös, men något så stort finns i kyrkan. Sedan ja, jag brukar ju säga att min religion är naturen, att naturen är helaren. Det är den, helaren. Tycker också om det du skrev idag. Kramar från mig som inte riktigt är "hemma".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åååh, kära Annika, vad glad jag blir att höra ifrån dig i det här forumet <3 Ja, jag tror du och jag har en liknande känsla där, hur naturen helar och ger oss kraft, och då på ett sätt som liksom känns överjordiskt. Kyrkorummet ger dig frid och ro på ett annat vis trots att du ser dig som en agnostiker och det tycker jag är väldigt fint att höra <3
      Jag förstår att du inte känner dig "hemma" just nu och jag kan bara ana var du går igenom <3
      Vad fint att min text kändes passande idag, kanske var det dig jag tänkte på omedvetet :)
      Och tack för att du delar med dig<3
      Massor av kramar och styrka till dig Annika!! <3

      Radera
  8. Fint skrivet! Många som växt upp med religion beskriver en stark känsla kopplad till det (positiv eller mindre positiv). När man inte vuxit upp med det, vilket jag inte har, är det svårare att sätta sig in i de starka känslorna, även om jag både respekterar det och känner glädje med den som hittar glädjen i religionen. För mig personligen finns inga känslor kopplade till frågan. Jag går gärna in i kyrkor (och andra religiösa byggnader) eftersom jag älskar både historia och arkitektur.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om när jag åkte till Sverige

Den lilla flickan och julen

När döden knackar på dörren