Nämen ser man på! Känns loggan bekant?
Jamen visst, nu är det dags för Bloggbrudarnas 10:a igen :) Förra ggn handlade det om musik, och den här gången tar vi oss an Köket...
Precis som förra gången är Du hjärtligt välkommen att hänga på och svara på frågorna, och så gärna länka till ditt inlägg i kommentarsfältet hos nån av oss :)
Bloggbrudarna består av 5 glada bloggare, nämligen Anna i Portugal, Annika i USA, Channal, Monnah och så jag själv då, och lite då och då planerar vi att göra ett gemensamt inlägg kring samma ämne med 10 frågor som vi tillsammans har bidragit med :)
Då kör vi!!
Bloggbrudarnas 10:a om Köket!
1. Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
Mitt bästa minne är nog när vi klev in i köket i vårt förra hus i Sverige, när det var visning. Det var sommar och kändes så stort, öppet och ljust med altandörren öppen mot den lilla trädgården med poolen och det glittrande vattnet som en vacker juvel mitt i. Jag såg också kaminen, det schackrutiga golvet och köksön. Utrymmet och plats för många personer.
Här vill jag bo! kände jag så starkt och såg framför mig alla härliga stunder som skulle ske där, och så blev det också under 12 fina år innan vi flyttade till Barcelona :)
Hittade ingen bra bild på själva köket men lilla trädgården iaf, och poolen då som visserligen inte var i själva köket då, haha... men som liksom tillhörde helheten.
Juni 2013
Mitt värsta minne är också från samma sagda kök... Ett av skåpen, ett stort dubbelskåp, som vi precis hade fullastat med porslin och glas osv, rasade från väggen när barnen var hemma själva när vi precis hade flyttat in :O Jag var på jobbet 3 mil hemifrån när barnen ringde och maken var också upptagen i möte. Panik kan jag säga!! Som tur var kunde min mamma gå dit och assistera och sen kom den tidigare ägaren till huset och monterade om skåpet med rejäla grejer, haha... Tack och lov ramlade det aldrig igen... men ja, lite stresspåslag blev det kan jag lugnt säga :D
2. Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
Jag skulle nog säga att mina största inspiratörer är familjen... kanske framförallt vår napolitanska familj i Italien som verkligen lagar mat med kärlek, värme och omsorg om råvaran. Dom äter inte för att leva, utan lever för att äta kan man väl säga.
Jag är kanske inte på den nivån rent själsligt men oj, vad många fantastiska måltider jag minns och har bevarat i hjärtan från våra semestrar där. Och naturligtvis präglas vår och även våra barns matlagning oerhört mycket av det napolitanska påbrået :)
3. Nämn 5-10 saker som alltid finns i din kyl/frys? Och varför?

Okej, jag skulle nog säga att detta alltid finns i vår kyl/frys...
1.Kolsyrat vatten Vichy Catalan! Det bästa jag vet :)
2. Färska frukter och grönsaker, för oss och för våra fåglar, haha... Vi äter massor av sånt i olika former, och dom också ;) Bananer har vi dock inte alltid i kylen utan också i rumstemperatur.
3. Frysta bär och frukter också... framförallt äter vi det till frukost. Jag gör en rejäl smoothie varje dag, mums!
4. Mandelmjölk, osockrad. Används också varje dag till frukost-smoothien, men också till tex pannkakor eller plättar.
5. Kaviar!! För att jag älskar det, gärna på en knäckemacka med kokt ägg :)
6. Hellmans majonäs för att det är den godaste förutom hemmagjord då. Används till hamburgare, tonfiskröror och andra röror.
7. Protein/Kvarg används också varje dag i min smoothie. Måste alltid finnas hemma!
8. Likaså grekisk youghurt, som används till röror och såser och ibland frukost.
9. Protein i form av ägg, kött eller kyckling, till oss själva men också för vovvarna som äter nåt av det till sin frukost varje morron ihop med sina kroketter.
10. Buljonger/fond i alla former som vi använder i matlagningen.
Vi lagar det mesta av vår mat i olivolja eller smör.
4. Hur ser ditt drömkök ut? Om du hade obegränsat med resurser och utrymme, vad hade du skapat då?
OMG... vilken dröm säger jag bara... Jag satte ihop ett litet collage med bilder på kök i min smak...
Mitt drömkök är stort, ljust och rustikt med massor av utrymme. Det ska även sträcka sig ut mot trädgården, så att vi kan husera där också en stor del av året (bor ju ändå i medelhavsklimat). Där ska finnas en lång, alltså lååång, och rymlig arbetsbänk/köksö och en spis med 8 plattor, och då tänker jag blandat gasplattor, vanlig platta och stek/grillplatta. Ugn förstås.
Det ska finnas bra och rejäla kastruller och pannor i gjutjärn och mässing, gamla gedigna skärbrädor i trä, rejäl kyl och frys och gärna ett fint gammal skåp som rymmer en vacker och komplett servis, och fina glas.
Diskmaskin är ett måste och såklart en bra kaffebryggare, hushållsassistent och mixer/blender.
I uteköket ska det helst finnas en bra grill, en pizzaugn och ett enormt bord med plats för många. Kanske en muurikka också?
Fönstren får gärna ha en underbar vy både ut mot både trädgården och kanske berg eller hav åt nåt håll.
Även möblerna ska vara rustika, som sagt ett stort bord, med en fin kandelaber för mörka kvällar, och under vintertid får det gärna finnas nån form av eldstad för mysfaktorn.
Gärna ett bord i den här stilen, men större hehe..
Less is more finns inte i min värld när det gäller kök, men det ska inte heller vara pråligt eller präglas av trendmärken bara för att, utan isf för att det är kvalitet.
Det ska finnas själ, god energi och kännas välkomnande, absolut inte minimalistiskt eller pedantiskt.
Aah, keep on dreaming säger jag, haha, eller så får jag vinna på lotto ;)
5. Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
Bäst- att jag har ett slags fönster mot terrassen som släpper in lite ljus, att vi har diskmaskin, och en bra granitbänk.

Gasspisen gillar jag också!
Sämst- Att det absolut inte är som mitt drömkök ovan, hehe... Det är yttepyttelitet, knappt ingen arbetsyta och väldigt lite förvaring, och definitivt ingen plats för ett bord att sitta vid. När vi kollade lägenhet här i Bcn slogs vi verkligen av att de flesta kök här är både små, mörka och opraktiska, även om det är en saftig hyra. Men men... Vårt är ändå okej.
6. Berätta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur såg det ut? Använde du det mycket?
Jag räknar mitt första kök till det som var i vår bostadsrätt som vi köpte ganska omgående efter att vi hade träffats (1990) jag och maken, då jag flyttade direkt till honom från mitt familjehem.
Lägenheten låg i Märsta, norr om Stockholm, och vi hade direkt utgång från köket till balkongen som var vänd mot skogen. Jag sydde gardiner och pyntade mycket, bytte för säsong osv...och som ni ser på bilden nedan så hade sladd/hemtelefonen sin självklara plats där. Jag tyckte mycket om vårt kök, som var ljust och luftigt, och använde det jättemycket<3
Här hade vi svärföräldrarna på besök och middagen förbereddes koncentrerat :)
Maken i glatt sampråk med någon :D nån gång i början av 90-talet :)
7. Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest?
"Du igen!! Ska du proppa in ännu mer saker? Jag är gjord för 1-2 pers, inte 2-4 pers och en massa djur!! Jag kan inte andas!! Hombre, por favor...." :D
8. Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
Drit-svår fråga kände jag och frågade t.om min man och mina barn om detta :D Jag fick svaret "en träslev" vilket ju inte låter allt för glamouröst hihi... men förklaringen till det var:
"Du är stabil, stark och pålitlig..."
Maken sa : "Inte för att du är en sån som alltid måste röra runt i grytan med du sammanför på nåt vis, rör runt och samlar ihop..." (vevande gest med handen) :D
Så härmed representeras jag av en träslev då :)
9. När var och hur handlar du mat? Använder du matlistor/appar, storhandlar, olika affärer, på marknader... berätta om dina matinköp...
Vi handlar varje dag i princip och häromkring vårt kvarter har vi alla butiker vi kan önska oss, både i form av renodlade mataffärer, men också köttbutiker, grönsak och fruktbutiker, salumerior, ostbutiker, fiskhandlare, bagerier osv...
Tex köper vi alltid vårt kött, och maler vår köttfärs hos vår favorit-köttbutik, frukt och grönsaker köper vi gärna på ett par olika butiker här i närheten som vi vet har bra grejer.
Ost och charkuterier köper vi på den italienska salumerian/butiken, detsamma gäller pasta och tomatsåser.
På svenska butiken köper jag kaviar, bea-sås, chipsdip och fonder, även kylvaror som sill och räkor osv.
Mejerivaror, vatten och andra basvaror som kaffe, ris, linser, bönor osv köper vi på vanliga mataffärer, typ Mercadona, Aldi, Lidl, Dia, Consum eller Sorli Discau som ligger precis bredvid vår port.
Ett gott vin köper vi antingen i den italienska salumerian, mataffären eller en bodega.
Brödet köper vi oftast på vårt favoritbageri, och då surdegsbröd.
Vi planerar inte långsiktigt, använder inga listor eller appar och handlar lite efter vad vi är sugna på för dagen :)
10. Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför?
1) Vår kaffebryggare, en finsk Wilfa som brygger fantastiskt gott och hett kaffe, och dessutom är väldigt snygg :) Minst 2 ggr om dagen får den puttra!
2) Min mixer, för att göra smoothie varje dag, men också till annat smått och gott.
3) Vår air-fryer, till allt möjligt! Nästan varje dag :)
Diskmaskinen är en stadig bubblare förstås :D
Som en bonus i Bloggbrudarnas 10:a denna gången så vore det kul att få höra ditt "ess i rockärmen"-recept. Det där som alltid går hem hos gästerna, eller det du alltid tar till när inspirationen tryter.
Kanske blir det lite man tager vad man haver? Berätta gärna för oss!
Personligen skulle jag nog säga att pasta är vår go to, och då gärna med skaldjur, tex:
Spaghetti med vongole
Fräs hackad vitlök och peperoncino i olivolja varsamt så det inte bränns...
Lägg i musslorna (gärna färska men vacumfrysta fungerar också) och fräs dom tills dom har öppnat sig tillsammans med vitt vin.
Koka samtidigt spaghetti eller linguini i väl saltat vatten och häll sen över den färdigkokta pastan i pannan med musslorna, mixa allt tillsammans med gott om färsk bladpersilja. Vill man ha lite extra vätska kan man alltid ta av det kokande pastavattnet.
Och...
min egen lilla touch ...
Citron (både pressad och zest) och en klick smör för en rund fin smak, tom napolitanska maken godkänner detta, hehe... annars kan smör vara big no, no i denna rätt ;)
Rör ihop allt och servera direkt med ett glas kallt vitt vin tex :)
Vill man ha lite extra smak kan man också riva över Pecorino!
Nu är det din tur! ;)
.
God morgon Sara! Så mycket rolig läsning! En träslev så fint beskrivet av din familj! Har redan besökt en osthyvel och en boendet! En skön mix är vi! Så mycket kul läsning! Gillar de gamla bilderna! Speciellt den med din svärmor och dig i ert gamla kök! Men wow vilket fint kök ni hade med utsikt mot poolen. Förstår din känslan när du steg in där. Men ert lilla kök i Barcelona är naggande god! Ett helt kraschande vitrinskåp! Så ledsamt och vilken tur att ingen skadades. Otäckt!
SvaraRaderaKRAMAR till dig! Anna
En blender! Inte boendet🥰
RaderaGomorron Anna! Tack :) Ser fram emot att få läsa ditt sen :)
RaderaHehe, ja en träslev blev man :D men beskrivningen kändes fin och kärleksfull <3
Ja, det är alltid mysigt med gamla bilder, jag är glad att jag hittade den bilden, man fotade ju inte direkt sitt kök bara sådär på den tiden :D
Ja, älskade vårt kök i Sverige, kan absolut sakna det, så mycket fina minnen därifrån, och utsikten mot poolen var underbar :)
Kraschande skåp, hualigen, och fy sjutton vilken tur att barnen inte skadades, men skrällen var hemsk berättade dom... som tur var bodde min mamma nära och kunde hjälpa dom.
Kramar tbx till dig!
Så fint och känslosamt du skriver. Kul med alla bilder! (Jag får komplettera mitt inlägg vid senare tillfälle.) Tack för receptet, det låter supergott. Kram!
SvaraRaderaTack Monnah! Du har fullt upp nu så jag är imponerad av att du ens han skriva ihop inlägget <3
RaderaReceptet är en enkel och god favorit här hemma :)
Stor kram tbx!!
Hej träsleven! Vad fint din familj beskrev liknelsen. Jag förstår absolut att ni måste handla ofta när ni inte har utrymme för att lagra maten. Spontana är vi gärna också, styrs ju av vad trädgården ger. Drömköket låter som en dröm! Kul att se vad du har i kylen, en del samma som jag, som t.ex. majonäs (kom inte med på min lista dock) och kan förstå det är härligt med det napolitanska kökets inspiration, mums! Vilken mardröm med skåpet som ramlade ner, bra att tidigare ägaren fixade det. Ha en fin dag, kramar!
SvaraRaderaHaha, hejdu blendern :D
RaderaJa, lite så är det väl också att vi har för lite plats för storhandling, men vi gillar också mer det spontana handlandet, och att köpa färska varor för dagen :)
Jaa, drömköket är verkligen precis en dröm, men vem vet? Manifestera, manifestera ;)
Japp, kände igen Creme Fraichen i ditt kylskåp också men det har vi faktiskt inte precis alltid, så hoppade det :)
Skåp fulla med porslin och glas som ramlar ner...inte kul! Men det blev bra sen tack och lov :D
Detsamma till dig!!
Stor kram tbx
Halloj!
SvaraRaderaVerkligen en fin beskrivning av dig att vara en träslev.
Vi har inte stor kyl och frys men vi har en förmåga att handla som vi skulle vara en storfamilj fortfarande. Det var likadant i Sverige men då fanns det utrymme för varorna.
Vi gjorde om köket när vi flyttade in i huset i Spanien för det fanns inga arbetsytor alls. Så vi tog bort pation och förlängde det och det är ingenting som jag ångrar ett dugg.
Sådant och otäckt när köksskåpet lossnade från väggen, jösses vilken smäll det måste ha varit. Tur att ingen blev skadad.
Tack för ditt recept och pasta är ett säkert kort tycker jag.
Kram Carin
Jaa, det var en fin beskrivning faktiskt, så träslev fick det bli :)
RaderaAlltså visst är det helt hopplöst, ränderna går aldrig en :D Man handlar lika som alltid, sen handlar det ju förstås om att sortera och rensa regelbundet så det försöker vi hålla bra :)
jag såg ditt kök på nåt foto i din blogg och det såg väldigt trevligt och mysigt ut tycker, bra att ni kunde förstora det, det skulle vi också vilja göra om lägenheten var vår egen :D
Usch, ja, välfyllda skåp ska gärna sitta kvar på väggen, men som tur var blev ingen skadad <3
Pasta är bra och lätt att variera :) Varsågod! :)
Kram tbx!!
Hallå min kära Fru Träslev från Fru Osthyvel :-D. SÅ jäkla KUL att läsa svaret på dina frågor. Så lika vi är. Tänker på drömköket och en hel del annat. Underbart.
SvaraRaderaÅÅÅ vilket underbart kök ni hade där i ert hus innan ni flyttade. OCH pool och allt, låter helt underbart. Mindre kul med skåpet som rasade, vilken PANIIIK!!!!
Kul med de gamla fotona fr er första lgh! OCH jag gillar hur din man beskrev dig som träslev. Mkt bra. TACK för receptet! Älskar vongole!!! Kramar och tack för superkul läsning!!!! Kram från Bloggbruden Osthyvel!
Hihi, Annika osthyvel😄 Jamen detsamma! Japp, tror vi båda gillar mys och trivsamma, icke
SvaraRaderaminimalistiska hem till 100 % ☺️
Ja, nog kan jag sakna vårt gamla hus, särskilt köket och poolen, men platsen är tyvärr fel😃
Hua, det var läskigt med det skåpet som rasade, tur att allt slutade bra iaf🙌
Hehe, japp, träslev blev man då☺️
Tackar och detsamma!!
Stor kram tbx!